top of page

Zona de confort sau fuga de viață


Viața începe acolo unde se termină zona de de confort! Am stat și m-am gândit la această afirmație. Zona de confort înseamnă siguranță, familiaritate, stabilitate. Lucruri pentru care toți muncim și depunem eforturi, pentru că vrem să le avem. A depăși zona de confort, înseamnă a accepta provocarea, a risca, a te aventura și a învăța în fiecare zi câte ceva. A-ți da voie să visezi, fără teamă, iar apoi să faci pașii necesari pentru a-ți îndeplini visul. Ironia este că noi avem tendința ca odată ieșiți din zona de confort (de obicei, când îți dă viața un șut și nu ai de ales), să ne construim alta, în care să intrăm și să rămânem. Ce te împiedică să părăsești zona de confort? Teama! De eșec, de durere, you name it... E vocea aceea interioară, care îți șoptește de fiecare dată când primești o provocare, sau îți dorești să îți asumi un risc: "Dacă nu vei reuși?" Dacă nu vei reuși, vei încerca din nou, dacă nu vei reuși vei schimba metoda. Și vei reuși! Doar că și a schimba metoda sau a încerca din nou, adică a face apel la flexibilitate și deschidere, înseamnă tot a ieși din zona de confort, a nu mai alege drumul cunoscut și bătătorit deja. A-ți asuma riscul, înseamnă a-ți descoperi potențialul. Înseamnă a învăța să lupți pentru a deveni în final cea mai bună versiune a ta. La urma urmei, ce altceva ai mai bun de făcut cu viața ta, dacă nu a munci să ajungi unde dorești și a fi împlinit și mulțumit cu cine ești. Reversul medaliei este regretul: să te victimizezi și să regreți că nu ai obținut ce doreai de la viață. Una din legile naturii spune că toți lupii doresc să mănânce, dar nu toți sunt dispuși (sau în stare) să vâneze. Altfel spus, mulți vor, puțini primesc. Legea cauză-acțiune-efect. Alegând să rămâi în zona de confort, alegi să fugi de viață. Rămâi în rutina plăcută, familiară, ajungând să experimentezi din ce în ce mai puțin VIAȚA! În loc de zona de confort, cred că mai potrivit ar fi să i se spună "zona de frică", pentru că ceea ce e în afara acestei zone, ne sperie, ne blochează și ne ucide creativitatea și entuziasmul. Ca să ieși din zona de confort, e necesar să-ți dai seama care sunt acele lucruri pe care eviți să le faci pentru că te sperie, te blochează sau te fac să te simți inconfortabil - și evident, să le faci. Evadarea din zona de confort nu este însă un proces ușor sau plăcut, de aceea motivele pentru care urmează să faci asta trebuie să fie suficient de puternice să te ajute să depășești toate neplăcerile. Îți dau exemplu de câteva provocări personale:

1. Obsesia de a deține controlul: Foarte dificil să lași pe altcineva să decidă, atunci când te afectează personal.

2.A fi vulnerabilă: Să îmi dau voie să împărtășesc lucruri sau sentimente pe care în mod normal nu le-aș împărtăși. Să experimentez lucruri noi.

3.Teama de penibil: Îmi înfrâng dorința de a experimenta ceva nou, că poate mă fac de râs. Concluzia e că îmi sunt datoare să mă fac de râs, de câteva ori în viața aceasta.

4.Teama de neprevăzut: Aceasta se leagă de nevoia de control. În loc de dorința de a experimenta noul, care aduce schimbări pozitive, lecții, ș.a.m.d; apar în schimb planuri și calcule complexe. Planul A, B, C, planul A1, B1, C1...

Comentarios


bottom of page