
De multe ori, mai important decât rezultatul, sau un anumit scop, este călătoria; ce anume descoperi pe parcurs, la tine sau la ceilalți în această călătorie.
Ne găsim de multe ori prea implicați în atingerea scopului, sau "cu ochii pe țintă", pentru a mai analiza altceva.
Un fel de a fi mai responsabil, invită la a privi viața ca pe un dar, o călătorie, pe care o putem face frumoasă și interesantă. Implică autodefinirea ta și responsabilitatea angajamentelor pe care le faci. Și mai ales, conștientizarea faptului că ești parte activă din tot ce se petrece, deci responsabil.
Pe măsură ce călătorești, evoluezi și decoperi calități și talente ascunse în tine. De aceea e bine să conștientizezi această parte din tine pe care nu o cunoști încă și să ții cont de ea în relații și angajamente: "Mă implic pe deplin într-o relație cu tine, azi, persoana care sunt, cu tot cu partea necunoscută din mine, care nu știu cum va evolua, iar tu, la rândul tău, aduci în relație o parte necunoscută, de care nu ești conștient(ă)".
Unul dintre cele mai dificile lucruri de făcut este să renunțăm la o relație, proiect, angajament, în care am investit mult timp, energie, bani și alte resurse. Devine din ce în ce mai greu de continuat, la un moment dat ni se face lehamite și cu toate acestea, strângem din dinți și forțăm. Le ducem mai departe.
Pe de altă parte, a face alegeri și a negocia relații fără un set de valori bine definit e un efort istovitor.
Pentru a lua decizii conforme cu felul în care doriți să vă trăiți viața, e necesar să fiți în contact cu lucrurile care contează cel mai mult pentru voi, ca să le folosiți drept repere. Dacă nu v-ați definit valorile până acum, înseamnă că trăiți la întâmplare; așa ajungem să ne pierdem timpul - navigând pe internet, trimițând email-uri în lanț, fără nici un rost, uitându-ne ore în șir la televizor - și să ne simțim neîmpliniți.
Absența unui scop clar, se observă în felul în care oamenii își aleg (sau mai exact, nu-și aleg) partenerii de viață, vacanțele și toate celelalte.
Nu este ușor să identificăm ce anume prețuim și să acționăm în consecință. Indiferent de context, ne comparăm cu ceilalți. Dacă avem nevoie de îndrumare, ne uităm în jur, ca să vedem ce fac ceilalți și alegem în mod inconștient tot felul de lucruri, despre care ni s-a spus că reprezintă chei universale ale satisfacției în viață: precum să mergem la facultate, să ne luăm o casă sau să facem copii. În realitate, acestea nu sunt pentru toată lumea. Dar e mult mai ușor și mai rapid să ne luăm după ceilalți, decât să aflăm ce vrem noi, de fapt.
Iată câteva întrebări pe care puteți să vi le puneți pentru a vă cunoaște valorile: - Ce contează cu adevărat pentru mine? - Ce relații vreau să construiesc? - Cum vreau să fie viața mea? - Cum mă simt, în cea mai mare parte a timpului? Ce fel de situații mă fac să mă simt cu adevărat viu? - Dacă s-ar întâmpla un miracol și ar dispărea dintr-o dată, toată neliniștea și stresul, cum ar fi viața mea și ce lucruri noi aș face?
Răspunsul la aceste întrebări vă pot ajuta să aflați care sunt principiile călăuzitoare ale vieții voastre, dintre care multe fac parte din ființa voastră, chiar dacă nu sunteți conștienți de ele.
Comments