De multe ori când îi intreb: " Cum merge relația ta?", unii prieteni sau clienți oftează și răspund cu un aer sobru:"Ne rezolvăm problemele. Știi tu, o relație bună cere multe eforturi." Unii simt că "trag chiulul" sau "trișează", dacă nu fac eforturi și nu-și analizează relația, descompunând-o în fărâme. Alții suportă relații nesatisfăcătoare, până ce se îmbolnăvesc sau mor și scapă din ele.
Mulți oameni au suferit atât de mult timp din cauza relațiilor, încât acceptă privațiunile ca pe un mod de viață. De ce se implică oamenii în relații dureroase?
Mulți copiază modelul de relație pe care l-au văzut la părinții lor. Dacă aceștia se certau des, dacă beau peste măsură, dacă își adresau frecvent remarci sarcastice, dacă erau reci unul cu celălalt din punct de vedere emoțional, distanți, abuzivi, lipsiți de afecțiune, de o viață sexuală sănătoasă sau necomunicativi, dacă unul dintre părinți a fost infidel sau absent, copilul a învățat că așa funcționează relațiile de cuplu și va repeta tiparul la vârsta maturității.
Nu e deci de mirare că atât de mulți dintre noi punem semnul egal între relația de cuplu și eforturi, când am crescut în umbra unor relații toxice.
Dacă este necesar vreun efort pentru dezvoltarea și menținerea unei relații, acesta trebuie depus pentru a renunța la temerile și la rezistența care o fac să fie dificilă. Într-o relație, o legătură de calitate este cel mai firesc lucru din lume, orice altceva este anormal.
Ceea ce rănește nu e relația în sine, ci convingerile care vă împiedică să o savurați. În cazul în care relațiile sunt dificile pentru dvs, întrebați-vă :"Dacă aș fi dispus să las lucrurile să decurgă ușor, aș reuși să am altă abordare?"
Ce ați gândi, ce ați spune și ce ați face, dacă ați refuza să acceptați eforturile ca o parte integrantă a relațiilor? Cum ați aborda problemele, presupunând că ați avea mai multă încredere în dvs, în partener și în relația dvs?
Relațiile pe care le aveți vă sunt oglinzi. Dacă cineva se poartă frumos cu dvs, nu face decât să reflecte modul amabil în care vă tratați singur. Dacă se poartă rău, reflectă doar răutatea pe care dvs o îndreptați asupra propriei persoane.
Un alt impas în construirea unor relații sănătoase poate fi și tiparul pe care îl repetăm. Mulți dintre noi avem un tipar pe care îl căutăm în relații din nou și din nou...
Tiparele repetitive apar doar atunci când nu vă dați seama că aveți și dvs o legătură cu ele. Vi se pare că alții sau lumea întreagă este vinovată și că nu dețineți nici un control asupra situației.
Bărbații sunt prea solicitanți, femeile sunt superficiale, continuați să întâlniți oameni care vă mint, nu puteți fi fidel decât pentru un anumit timp, sunteți un magnet pentru personalități dependente, partenerul vă încalcă limitele, vă certați pentru bani, totul se schimbă după ce faceți sex, vă cedați puterea personală, vă plictisiți, vă căsătoriți înainte de a vă cunoaște bine partenerul, îi scăpați printre degete pe cei buni și așa mai departe...
Când tiparul se repetă în timp, probabil credeți că sunteți pur și simplu ghinionist sau că sunteți victima unor forțe nevăzute, sau că așa sunt bărbații, femeile, relațiile...etc.
Începeți să-i disprețuiți pe cei de sex opus sau pe dvs înșivă fiindcă faceți mereu aceeași greșeală stupidă și vă simțiți tentat să căutați adresele unor mănăstiri. Niciuna dintre aceste atitudini sau convingeri nu vă este utilă și dacă persistați în ele, nu veți face decât să acutizați problemele. Ceea ce e necesar e să înțelegeți rolul pe care îl dețineți în acest ciclu și să-l întrerupeți. Iată cum:
Identificați tiparul. De exemplu:
Nu stabiliți anumite limite, dar apoi vă deranjează faptul că trebuie să faceți lucruri care nu vă plac.
Alegeți parteneri pentru înfățișarea lor fizică, dar pe urmă constatați că sunt superficiali.
Vă mutați împreună prea repede și în scurt timp vă simțiți prins în capcană.
Alegeți bărbați mult mai în vârstă decât dvs, îi transformați într-o figură paternă, iar ei vă dădăcesc.
Identificați convingerea care stă la baza tiparului. Puneți-vă următoarea întrebare: "Ce ar trebui să creadă cineva pentru ca toate astea să se tot întâmple iar și iar?" De ex:
Bărbații nu sunt fideli.
Trebuie să-mi dovedesc valoarea.
Femeile sunt prea posesive.
Relațiile înseamnă mai multe eforturi decât bucurie.
Eu sunt cel care trebuie să se străduiască pentru ca relația să funcționeze, iar partenerului meu nu-i pasă prea mult.
Partenerii vor de la mine mai mult decât pot oferi.
Ce ar trebui să crezi pentru ca acest tipar să rămână activ...
Recunoașteți că dvs înșivă sunteți creatorul propriilor experiențe.
Trebuie să fii cu adevărat horărât, puternic și ingenios pentru a descoperi mereu alcoolicul ascuns printre toți indivizii de la o petrecere. Acoradați-vă credit pentru că știți cum anume să căutați și să dați peste un anumit tip de personalitate. Dacă reușiți asta cu un tip de persoană care nu vă place, înseamnă c-o puteți face și pentru unul care să vă placă.
Hotărâți dacă v-ați săturat deja de acest tipar și dacă sunteți gata să treceți dincolo de el.
Tiparul respectiv a funcționat fiindcă aveați ceva de câștigat de pe urma lui, la nivel personal.
Sunteți dispus să-i puneți la îndoială valoarea? Când ajungeți în punctul în care prețul tiparului devine mai mare decât ceea ce el vă oferă și recunoașteți că vă face mai mult rău, decât bine, sunteți gata de schimbare.
Și acum, partea amuzantă: Cum ar fi partenerii și relațiile dvs, dacă tiparele negative ar deveni pozitive? Îndreptați-vă atenția către scenariul ideal și cufundați-vă în viziunea acestuia până ce puteți simți că este real. De ex:
Vin acasă la partenerul meu și mă simt în siguranță, împlinit și iubit.
Avem mult timp pentru noi înșine, planuindu-ne ziua pas cu pas.
Administrăm banii împreună armonios, echitabil și cu bucurie.
Râdem mult împreună și avem o viață socială plăcută.
Concentrați-vă mai intens, cu ajutorul următoarelor practici:
Scrieți în jurnal caracteristicile partenerului și relației dorite.
Faceți o "hartă a comorilor", cu fotografii sau simboluri ale partenerului și relației dorite.
Sărbătoriți orice semn și indiciu care sugerează că vă îndreptați în direcția dorită.
Opriți-vă dacă începeți să vă plângeți sau să vorbiți despre vechiul tipar nedorit.
Căutați sau creați un sistem de susținere pentru a nu fi nevoit să treceți singur prin această situație. Există persoane dispuse și gata să vă ajute.
Declarați-vă intenția către un prieten de încredere.
Apelați la terapie sau consiliere.
Asistați la seminarii pe această tematică.
Folosiți afirmații pozitive.
Comments