Atunci când avem de-a face cu schimbarea, ne destabilizăm. Avem un anumit ritm de a face lucrurile, iar când apare o mică schimbare o percepem ca pe un obstacol. Când schimbarea e mare, e ceva îngrijorător pentru că ne scoate din zona de confort.
Face apel la flexibilitate, capacitate de adaptare și înțelegere. Iar primul reflex e să ne plângem: "De ce numai mie mi se întâmplă...?", "Acum ce mă fac?", "S-a stricat tot... tot planul stabilit cu grijă dinainte!", în loc să căutăm soluții.
Problema apare când petrecem prea mult timp în această buclă. Este perfect acceptabil dacă sunt câteva minute în care ne refulăm frustrarea, iar pe urmă ne orientăm către soluții.
Lumea se schimbă și se reorganizează în fiecare zi. Ce putem noi face este să ne mărim flexibilitatea și să ne adaptăm așteptările. Petrecem foarte mult timp plănuind, iar în momentul în care așteptările pe care le aveam în acest sens se năruie, frustrarea, îngrijorarea și supărarea pot atinge cote maxime, iar nouă să ne fie foarte greu să renunțăm și să ieșim din acea buclă.
Ce putem face?
Anticipează posibilele schimbări înainte ca acestea să devină evidente: este o strategie fascinantă și care ne răsplătește pentru adaptarea la schimbare. Să presupunem mereu că schimbarea este inevitabilă, în orice domeniu. La urma urmei o ușă închisă, înseamnă o alta deschisă!
Fii atent cum interpretezi schimbarea, ce conotație îi dai...pozitivă sau negativă? Privește-o ca pe o nouă aventură. Să te antrenezi în a detecta noi orizonturi. Nu lăsa descurajarea să te abată de la drumul tău!
Când avem de înfruntat o schimbare este ușor să ne gândim că nu ne-o dorim, că nu avem nevoie de ea, că nu putem reuși, sau că pur și simplu nu vom avea succes. În fiecare zi vedem exemple de oameni cu aceste atitudini. Acestea sunt însă neporoductive și dăunează pe termen lung! Pentru a ne adapta mai ușor la schimbări, e necesar să înlocuim aceste atitudini cu altele, care ne motivează și ne ajută să facem față schimbărilor din jurul nostru.
Esențial este să ne obișnuim cu ideea de schimbare; cu faptul că va apărea, pentru că tendința noastră, atunci când suntem scoși din zona de confort e să ne construim o nouă zonă sigură, cât de repede putem. Să ne provocăm în fiecare zi să încercăm un nou mod de adaptare la schimbare. Obișnuiește-te să analizezi o schimbare din prisma oportunităților și riscurilor. Întreabă-te:
Care sunt câștigurile potențiale ale schimbării?
Care sunt costurile?
Care sunt riscurile adaptării la schimbare?
Care sunt riscurile neadaptării la schimbare?
Pe cât posibil încearcă să eviți gândurile negative în legătură cu schimbarea. Reformulează gândurile de frustrare și de teamă sub forma unor gânduri axate pe creștere personală și pe noi oportunități.
Acceptarea unor noi moduri de a face lucruri nu este ușoară. De multe ori ne trezim prinși între ce-a fost înainte și ce urmează. Noi metode și noi obiective pot crea spaimă și anxietate chiar și persoanelor care au înregistrat multe reușite în trecut. Teama de necunoscut nu dispare, dar ține minte faptul că multe lucruri din trecut, din lume, au fost realizate de către oameni care au continuat să încerce, chiar și atunci când părea că nu au nici o șansă.
Urmărește-ți viziunea! Adaptează-te la lume și la schimbările care apar, prin noi și noi metode! Una dintre ele te va duce unde vrei să ajungi!
De obicei, când întâmpin situații de această natură în cabinet, cu clienții mei, facem un exercițiu a cărei introducre o voi descrie mai departe. E un exercițiu care te va ajuta să fii mai flexibil/ă și să găsești noi metode sau soluții pentru a ajunge unde vrei:
Unde; cu cine; cum? În ce domeniu are loc schimbarea? Poate e o schimbare la nivel de management al organizației unde lucrezi. Sau poate te muți în alt oraș. Pe cine mai afectează această schimbare? Cine mai este implicat? Notează-ți toate aceste informații.
Cum faci asta? Ce abilități crezi că îți lipsesc pentru a înfăptui această schimbare? De ce resurse ai nevoie? Pe care dintre ele le ai și pe care nu le ai? Poate îți lipsesc resurse precum determinare, deschidere, optimism; pe care le deții deja, dar nu resușești să le accesezi. Notează-ți și aceste informații.
Ce crezi despre asta sau când faci asta? Părerea ta despre felul în care te va impacta această schimbare pe tine și pe ceilalți. Poate vezi beneficii pe termen lung sau doar costuri. Notează și aceste informații.
Pentru ce lupți? Încearcă să îți descoperi valorile și obiectivele care te îndeamnă la anumite decizii și acțiuni. Unde vrei să ajungi? Notează și aceste informații.
Care este scopul tău? Contravine această schimbare scopului tău? Dacă da, în ce fel? Ce alte opțiuni ai la dispoziție? Ce alte resurse ai la dispoziție? La cine poți apela? Notează și aceste informații.
La sfârșit vei descoperi o schemă, noi răspunsuri și informații cu care te vei putea confrunta mai ușor cu acea schimbare.
Comments