top of page
Poza scriitoruluiLuisa Timofte

Cum apar relațiile abuzive și cum recunoaștem componenta lor perversă?


O problemă a secolului 21 în care ne regăsim majoritatea sunt relațiile interumane, problema fiind relațiile toxice sau abuzive.

O relație toxică sau abuzivă lăsată să evolueze, de multe ori duce la agresiune verbală sau fizică, stimă de sine scăzută și chiar pierderea identității.

Dar, până acolo există câțiva indici după care putem recunoaște componenta perversă a unei astfel de relații. Acești indici sunt mesajele non-verbale; contradicții între ceea ce se spune și ce se transmite în realitate.

Componenta perversă din personalitatea cuiva se poate defini ca dorința de a face rău, dorința de a domina și de a impune în relație. Acea persoană va face tot posibilul să își reducă partenerul sau interlocutorul la statutul de obiect, creând astfel o relație de inegalitate. Astfel, își va impune propriile decizii, respectând opiniile celuilalt și fiind foarte intruziv. Acesta este un alt indicator prin care putem depista o astfel de relație.

Când celălalt încalcă limitele pe care noi le impunem și devine intruziv în intimitatea noastră ar trebui să apară un mare semn de întrebare.

Bineînțeles, responsabilitatea ne revine pentru a nu lăsa o astfel de relație să escaladeze. E necesar să fim foarte fermi când impunem limitele și să nu permitem ca acestea să fie încălcate. Iar dacă ne permite contextul, e bine să ne îndepărtăm de o astfel de relație.


Dacă nu, putem apela la ajutor de specialitate, iar aici mă refer la consiliere psihologică. Dar, ca să facem acest lucru, în primul rând putem să ne antrenăm pentru a depista o astfel de relație. Să fim atenți la ce ne transmite interlocutorul și mai ales cum ne transmite.


Suntem obișnuiți să fim atenți doar la mesajele verbale, iar celelalte canale le închidem.


E bine să fim atenți la non-verbal, pentru că acest canal abundă întodeauna de indici și acolo sunt cel mai ușor de observat incongruențele.

Kommentare


bottom of page