Cum ajungem la a trăi bucuria în fiecare zi? Cum ajungem la a observa lucrurile bune care ni se întâmplă în fiecare zi; sau pur și simplu culorile și frumusețea vieții și a ceea ce ne înconjoară?
E greu atunci când lăsăm stresul și grijile să ne dicteze zilele. Ne îngrijorăm constant pentru ziua de mâine, poimâine, weekend, persoane dragi, sănătate, job. Suntem obișnuiți cu ritmul rapid în care se desfășoară viața. Devine obișnuință să fim tot timpul în alertă și pregătiți pentru momentul în care se va întâmpla ceva rău.
Cea mai deplorabilă risipă de energie din viața unui om e cauzată de obiceiul de a anticipa răul; de frica zilei de mâine; iar această frică sau îngrijorare nu poate fi justificată, pentru că este mereu imaginară, fără nici o legătură cu realitatea. Primul pas pentru a renunța la acest obicei este de a începe să priviți aceste griji din prisma probabilității, a perspectivei indiferente: poate că se va întâmpla așa, poate că nu.
Al doilea pas este cel de a face pace cu mintea ta: să accepți inevitabilul, punându-ți următoarea întrebare: "Care este cel mai rău lucru care se poate întâmpla?" Atunci când accepți tot ce poate fi mai rău, nu mai ai nimic de pierdut. Ceea ce înseamnă, automat, că ai totul de câștigat.
O poezie pentru copii exprimă în căteva cuvinte această idee:
Pentru orice problemă de sub soare
Există o soluție, sau nici una
Dacă există, voi încerca să o găsesc
Dacă nu, nici nu mă mai gândesc
Al treilea pas este să te bucuri și să apreciezi ceea ce ai, chiar dacă o faci 2 minute pe zi; în loc să te gândești constant la ceea ce îți lipsește. Vei ajunge să ai și ceea ce îți lipsește și din nou, nu vei ști să te bucuri. Vei bifa acel lucru de pe lista ta și vei trece la următorul.
Trăiește prezentul și ia fiecare zi pe rând pentru că nu vei putea duce toate îngrijorările zilelor următoare în acea zi. Nici gând să le și rezolvi. Dacă nu poți altfel, decide de la început câtă anxietate merită să suporți pentru un anumit lucru și refuză să accepți un nivel mai ridicat.
Învață să faci pace cu inevitabilul și cu îngrijorările, pentru a deveni creativ: creierul tău are nevoie de odihnă pentru a veni cu soluții. Înecându-l constant cu îngrijorări va fi imposibil să ajungi la soluții noi, originale și creative. Te vei trezi la fel de obosit, învârtindu-te în același cerc.
Ultimul pas și începutul tuturor e să înveți să te bucuri: fii atent la ce se întâmplă frumos și bine în jurul tău. Un exercițiu benefic în acest sens ar fi să te întrebi în fiecare seară: "Care au fost bucuriile zilei de azi?" - și să le notezi. Pe măsură ce vei face asta va fi mai ușor să le observi și să le trăiești cu adevărat.
Concentrându-te pe bucuria de a trăi, în fiecare zi, faci mult mai mult pentru tine decât crezi:
Ești mai atent la aspectele pozitive. Asta înseamnă că te încarci cu optimism și energie.
Îți hrănești stima de sine.
În momentul în care știi să te bucuri pentru obiectivele atinse și pentru ceea ce faci pentru tine, îți respecți contractul cu tine însuți. Nu te nedreptățești. Hrănindu-ți constant stima de sine vei fi mult mai motivat în bătăliile viitoare și învingerea adversităților. Doar prin faptul că ai încredere în tine, ai mindset-ul potrivit.
Comments