Sau pastila magică, sau diferite shortcut-uri. Trendul actual pe care defilăm, de câțiva ani ca și societate. Fără conștientizarea că ne facem mai mult rău, că renunțăm atât la noi, cât și la ce e important pentru noi.
Toți ne dorim să ajungem pe culmile succesului și realizării, dar cu efort minim și cât se poate de repede. Problema apare atunci când ajungem acolo și conștientizăm că nu rezistăm. Pentru că am renunțat la ce era esențial ca să ne menținem acolo. Am ales scurtătura și nu drumul pe care am fi dobândit cunoștințele, rezistența, reziliența emoțională, înțelepciunea, forța interioară, abilități și competențe esențiale pentru a ne menține în vârf.
De multe ori ne întrerupem sau prioritizăm alte situații cotidiene, în loc de obiectivele sau realizările importante pentru noi.
De aceea e nevoie de o bună organizare, monitorizare și perseverență pentru a dobândi ceea ce ne dorim. Iar pentru a face asta avem nevoie de instrumente care să ne ajute. În primul rând, un caiet sau un document pe care îl vei folosi la monitorizarea obiectivului. Vei despărți obiectivul în pași, pe care vei începe să îi lucrezi. Pentru fiecare pas îți acorzi un anumit timp, în care îl vei realiza. După trei pași realizați faci o mică analiză: dacă poți continua, mai este fezabil pentru tine?, dacă îți lipsește o resursă sau abilitate cumva?, dacă e realizabil, adică ține doar de tine, sau sunt implicați și alți oameni? Dacă contextul îți permite să faci asta sau te blochează?
În cazul în care o persoană sau contextul te blochează poți lăsa deoparte obiectivul și vei monitoriza doar ceea ce te blochează, până când se va schimba ceva acolo.
Nu are sens să te epuizezi, căutând în van o soluție până când ești epuizat. E o cheltuire zadarnică a unor resurse prețioase. În final, când se va schimba ceva - pentru că se schimbă - viața nu e statică, ci dinamică, vei acționa din punctul acela de epuizare: "Gata! Orice, numai să termin odată cu asta!" Așa că vei acționa impulsiv. Iar rezultatul va fi pe măsură.
Totodată e bine să fii conștient de ce ai de făcut, de partea ta, responsabilitatea ta, mai ales când lucrezi în echipă și sunt implicați și alții. Să reușești să realizezi că nu poți controla acțiunile altor persoane, gândurile lor ș.a.m.d. Ești responsabil doar de tine: gândurile, emoțiile, acțiunile și alegerile tale. Atât. Orice modificare sau schimbare o poți face doar în sfera aceasta.
A prelua responsabilități și probleme care nu sunt ale tale nu e sănătos și benefic. Nici pentru tine, nici pentru ceilalți. Tu îți vei epuiza resursele și vei fi obosit psihic și fizic. Iar pe celălalt îl vei face dependent de tine: la următoarele probleme pe care le va întâmpina, va veni tot la tine.
În același timp, rezolvând problemele altcuiva, iei acelei persoane posibilitatea de a învăța să le rezolve singur. Practic îi răpești din experiențele de viață pe care acea persoană le are de trăit, îi furi posibilitatea de a dobândi abilitățile necesare pentru a rezolva singur acele probleme.
De obicei facem asta cu persoane apropiate, la care ținem. E bine să încurajăm persoanele să rezolve singure, iar dacă nu reușesc, le acordăm ajutorul.
E util și să verifici de ce anume are nevoie are nevoie acea persoană de la tine. Așa că o poți întreba: "Cu ce te pot ajuta?" Poate nu are nevoie de ajutorul tău faptic, ci de o părere, opinie, soluție, etc...
Comments